Kofferkar

Installatie om zelf mee te werken in je klas | Hirngespinst

KOFFERKAR is een mobiele installatie voor een klas van ongeveer 25 kinderen en hun leerkracht. Dit voor het 4e,5e en 6e leerjaar van de lagere school.
De activiteit zelf duurt ongeveer een lesuur, maar dit kan natuurlijk worden uitgebreid en er kan langer doorgewerkt worden op de materie, aan de hand van een bijgevoegde lesmap.

KOFFERKAR is een creatief instrument om het enorm sombere verhaal dat afval heet (en de verwerking ervan), aan de hand van enkele experimenten, probeersels en voorbeelden, behapbaar te maken. 

KOFFERKAR laat mogelijkheden zien, geeft informatie en hoopt te inspireren.

In de veelheid van informatie omtrent afval willen wij met KOFFERKAR een inspiratieKAR zijn zonder met de vinger te wijzen of te vertellen hoé ons gedrag dan effectief zou moeten veranderen. We willen een aantal verhalen vertellen over wat ons zorgen baart en wat ons inspireert. Zo willen we de kinderen en hun leerkrachten aanzetten tot een gesprek, over bepaalde zaken doen nadenken en wie weet zelfs tot een kleine actie.

PRAKTISCH
De winkelkar, gevuld met de te onderzoeken koffers, kan in de lokaal/klas gereden worden.
Aan de hand van een stappenplan voor de leerkracht wordt kort uitgelegd wat er vooraf nodig is om voor te bereiden.
Vervolgens start je met een van de 4 koffers. 
Elke koffer heeft een eigen inhoud, elke koffer heeft een eigen verhaal en/of opdracht.
De Inspiratiepositievekoffer - Hierin zitten verhalen van mensen die positieve acties op poten hebben gezet rond afvalverwerking.
De Horrorkoffer - Deze koffer bevat een aantal doemscenario's en alles wat ongelooflijk triest en vreselijk is rond plastic afval.
De Kleine Koffer - Hierin zit een luisterverhaal met fictieve afvalpersonages. Een fantasievolle blik vanuit de ogen van het afval zelf.
De praktische koffer - Hierin zit een stappenplan voor ideeën die je zelf kan doen.

LESMAP
We verwerken in de lesmap een aantal tips en tools voor de leerkrachten om in de klas verder te kunnen werken aan de hand van onderwerpen die in de KOFFERKAR worden aangekaart.
 

HIRNGESPINST is Hanne Struyf, Sofie Joan Wouters, Jolan Moonen en Aidan Radier. We zijn theatermakers, die de wereld repareren door de ogen van het kind. We luisteren naar de ideeën van kinderen over hoe zij de wereld zouden willen veranderen en voegen de daad bij het woord. Vanuit de kinderlijke verwondering & diens weergaloze hersenspinsels richten wij onze pijlen. Deze elementen, die volwassenen vaak verleerd zijn, vormen een creatieve bodem met energie en daadkracht van waaruit verandering kan ontstaan. Zo geloven en ervaren wij.

Praktisch

prijzen
  • voormiddag of namiddag: 25 euro
  • hele dag: 50 euro
locatie
  • Op locatie in uw school

Extra

Leeftijd: LO4+5+6
Duur: 50'
Maximum capaciteit: 25