Kiléna

Foyer- en terrasconcert Croque Mondial

Kiléna is de heilige kosmische boom van de Dogon (Mali).

De schepper probeerde eerst de wereld te creëren uit een ei genaamd NOMMO. Zijn poging mislukte, want hij had geen rekening gehouden met de dualiteit tussen man en vrouw. Hij ondernam een tweede poging en schiep deze keer de wereld uit twee bomen, KILÉNA en PELU, symbolen voor het mannelijke en het vrouwelijke.

Wat bijzonder is aan KILÉNA en PELU: de ene is niet puur vrouwelijk en de andere is niet puur mannelijk. Elke boom draagt de twee kiemen in zich, een beetje zoals yin en yang. Ze houden elkaar in evenwicht, beide even sterk en krachtig. Het is precies dit beeld dat de chemie weergeeft tussen de twee muzikanten van Kiléna.

Hun levens zijn verstrengeld met Afrika: bolonspeler/zanger Coka komt uit Guinee-Conakry en de Belgische saxofonist Yves, geboren in Congo, is verliefd op het continent. Op het podium creëren ze een inspirerend samenspel waarin subtiele Afrikaanse ritmes samenvloeien met Europese vibes.

De bolon is een traditionele West-Afrikaanse harp met snaren en een kalebas, een soort van pompoen die bespeeld wordt als drum.  Op het eerste gehoor brengt hij een vrij simpel geluid voort, maar in de meesterlijke handen van Coka gebeurt er iets magisch. De bolon stijgt hoog boven zichzelf uit en wordt een heel orkest op zich. Ook de saxofoon komt verrassend veelzijdig uit de hoek. Yves bespeelt het instrument afwisselend als riff, stem, percussie of balafoon, een Afrikaanse xylofoon. 

Waarom de keuze voor deze twee bijzondere instrumenten?  Hun eenvoud geeft de muzikanten zeeën van ruimte om te improviseren, en daagt ze tegelijkertijd uit om een alsmaar breder klankenspectrum te verkennen. 

We zouden naar verschillende muziekstijlen kunnen verwijzen, maar om van de geur van een bloem te genieten heb je meer nodig dan de botanische beschrijving en het bloemdiagram.

Laat je meevoeren en inspireren door hun bezieling…

Camara Mangué Coka: bolon, zang

Yves Bodson: tenor- en sopraansaxofoon

Kiléna


Praktisch

prijzen
  • gratis
locatie
  • cultureel ontmoetingscentrum Stadsmagazijn
  • Keistraat 5-7
  • 2000 Antwerpen

Extra

Deuren: 11.45 u

Aanvang: 12.10 u

De publieksopstelling is aangepast aan de coronamaatregelen. We voorzien plaatsen voor verschillende bubbels en creëren voldoende afstand waar nodig.