Voor de zevende editie van de Jazz Kroegentocht, gooien cafés uit de Sint-Andrieswijk, het Schipperskwartier én het centrum hun deuren open voor top jazz muzikanten van lokale bodem.
Een niet te missen jazz ervaring!


Dit jaar op het programma :

>>SINT-ANDRIES<<

KATLEEN SCHEIR
AN SIBHIN / NATIONALESTRAAT 44 / 20:00-20:45 & 21:15-22:00

Op ‘Border Guards’, het debuutalbum van Katleen Scheir dat in december 2018 uitkwam bij Starman Records, hoor je sterke folky tekstnummers in de traditie van Joni Mitchell en Alela Diane. Border Guards bevat een selectie uiterst persoonlijke, emotionele en eerlijke songs waarmee Katleen Scheir ook live haar publiek keer op keer weet te ontroeren.

Katleen Scheir: zang
Martine de Kok: piano en accordeon
Lotte De Blieck: bas
Hans Dockx: percussie en drums
___________________________________________________________________

ARNO GOOSSENS TRIO
BEESTENBOS / SINT-ANDRIESPLAATS 17 / 20:30-21:15 & 21:45-22:30

Gitarist Arno Goossens (26) studeerde in 2015 af aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Antwerpen en brengt sindsdien een uitdagende en bezwerende mix van jazz, blues, rock & funk, maar ook wereldmuziek, psychedelia en vrije improvisatie. Hij is vast onderdeel van de Antwerpse formaties Cowboys In Space, Ella Ray & Dries Bongaerts.

Arno Goossens: elektrische gitaar
Gerben Brys (Black Mango): bas
Olivier Penu (Kel Assouf): drums
___________________________________________________________________

CELANO/BADENHORST/BAGGIANI
MULTATULI / LANGE VLIERSTRAAT 9 / 21:00-21:45 & 22:15-23:00

Deze ongewone constellatie opent verschillende muzikale ruimtes voor deze drie sterke persoonlijkheden. Ze tasten de grenzen af van hun gecomponeerde en geïmproviseerde constructies in het rijk van de postmoderne en creatieve muziek.

Joachim Badenhorst: klarinet, basklarinet & tenor sax
Guillermo Celano: elektrische gitaar
Marcos Baggiani: drums
___________________________________________________________________

TOINE THYS’ DERvISH
COSTA / SINT-ANDRIESPLAATS 24 / 21:30-22:15 & 22:45-23:30

DERvISH brengt een ode aan groove jazz en elektronische muziek; geïnspireerd door artiesten zoals Boards of Canada, Flying Lotus en Dorian Concept. Toine Thys’ elektrische saxofoonspel mengt op unieke wijze met deze explosieve ritmesectie.

Patrick Dorcean: drums (Zap Mama, Moiano, MO & Grazz, Marc Moulin, Ida Nielsen)
Dries Laheye: bas (Stuff, Brzzvll)
Toine Thys: elektrische saxofoon (Rackham, Moiano, Afrikan Protokol)
David Thomaere: toetsen
___________________________________________________________________

>>CENTRUM<<

JOAO LOBO ‘SIMORGH’
DE KAT / WOLSTRAAT 22 / 21:30-22:15 & 22:45-23:30

“Simorgh” is João Lobo’s nieuwste creatie met twee uiterst inspirerende muzikanten: gitaar mogol Norberto Lobo en contrabas wonder Soet Kempeneer. Samen reizen ze door Lobo’s eclectische muziekwereld die omschreven kan worden als een wereld vol ritmische oceanen, melodische heuvels en weide landschappen met zeer verre horizonten.

Norberto Lobo – elektrische gitaar
Soet Kempeneer - contrabas
João Lobo - drums
___________________________________________________________________

PIET VERBIST QUARTET
CABRON / KAASRUI 1 / 21:00-21:45 & 22:15-23:00

Piet Verbist heeft zich jarenlang met de akoestische bas door allerlei stijlen en variaties van muziek begeven en de laatste tijd zijn hieruit heel wat composities ontstaan. Een deel van die composities vonden hun weg in andere bezettingen (o.a. ZYGOMATIK en MAMUTRIO) maar de behoefte aan een akoestische formatie met piano leidde tot het ontstaan van dit nieuwe quartet.
De focus ligt op een gevarieerde jazz stijl met veel interactie tussen de musici.
De composities zijn dan ook uiteenlopend van sfeer en context, gaande van oriëntaals geïnspireerd werk, over moderne modale jazz tot een meer traditionele opvatting. Maar met een originele invalshoek en veel ruimte voor dynamische improvisatie.

Bart Borremans: tenor saxofoon
Bram Weijters: piano
Piet Verbist: contrabas en composities
Dré Pallemaerts: drums
___________________________________________________________________

FREE DESMYTER QUARTET
DE MUZE / MELKMARKT 15 / 22:00-22:45 & 23:15-00:00

Pianist Free Desmyter draait al jaren mee in de jazzscène, maar de eerste opname als leider van een eigen band heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Desmyter speelt zo’n tien jaar samen met contrabassist Manolo Cabras en drummer Marek Patrman, en stichtte einde 2004 zijn eigen kwartet met de toetreding van de Amerikaanse rietblazer John Ruocco. Ze spelen muziek die over de maatstrepen heen zweeft, wat avontuurlijke en veelzijdige ritmes oplevert. “De rol van de rietblazer John Ruocco, die destijds veel Belgische muzikanten op weg hielp, is cruciaal.” Zo schreef Karel Van Keymeulen in zijn cd-bespreking voor De Standaard. “Met zijn onopgesmukte, maar treffende speelstijl geeft hij deze muziek een bijzondere lading.”
Alle composities, op een samen gemaakt stuk na, zijn van Free Desmyter, maar ook Cabras en Patrman klinken luid door in deze muziek. Of hoe een Belg, een Amerikaan, een Sard en een Tsjech een hecht collectief vormen.

John Ruocco (VS): tenorsaxofoon, klarinet
Free Desmyter: piano
Manolo Cabras (I): contrabas
Marek Patrman (CZ): drums
___________________________________________________________________

>>SCHIPPERSKWARTIER<<

TUDOU QUARTET
HET STADSMAGAZIJN / KEISTRAAT 7 / 20:30-21:15 & 21:45-22:30

Een jonge, kersverse groep, samengesteld door drummer Gaspard Sickx, brengt eigen werk afgewisseld met enkele eigenzinnige standards.

Warre Vandeputte – tenorsax
Emanuel Van Mieghem – contrabas
Nina Kortekaas – piano
Gaspard Sickx - drums
___________________________________________________________________

LYNN CASSIERS
TABLE DANCE / SINT-PAULUSPLAATS 25 / 21:30-22:15 & 22:45-23:30

Solo for Table, Objects (and a Human Voice)

Lynn Cassiers is een in Brussel wonende zangeres en elektronische artieste. Haar werk varieert van minimale electronica over eclectische vrije muziek tot electro-akoestische songs. Haar soloproject dateert van 2007. De muziek werd oorspronkelijk gelabeld als “trage experimentele elektronische improvisatie” maar evolueerde uiteindelijk naar 13 kamer-pop-songs op het album ‘The Bird, the Fish and The Ball’ (Rat Records 2013). Live resulteerde dit in abstracte electro-akoestische improvisaties, gecombineerd met pop songs. Vandaag de dag is haar focus terug gericht op het abstracte. Tijdens haar huidige uitvoering combineert ze al haar beschikbare geluidsbronnen, vandaar 'Solo for Table, Objects (and a Human Voice)'. Wat stijl betreft; slowly modified electro-acoustic abstract song.
___________________________________________________________________

BONKA BONKA
COYOTE / SINT-PAULUSPLAATS 1 / 20:00-20:45 & 21:15-22:00

Drumster Karen Willems (Zita Swoon, Yuko, Inwolves,…) is één van de meest inventieve muzikanten van haar generatie. Zelf voelt ze zich geen drumster, maar veeleer “een schilder, die kleur wil geven aan een groep”. Samen met baritonsaxofoniste Hanne De Backer (g a b b r o, Condor Gruppe) slaat ze de handen in elkaar voor een nieuw project: Bonka Bonka, een akoestisch improvisatieduo geïnspireerd door rituele dansen en natuurfenomenen.
___________________________________________________________________

KOEN LIECKENS & THE HITMACHINE
FLUX / SINT-PAULUSSTRAAT 3 / 21:00-21:45 & 22:15-23:00

Drummer Koen Lieckens trad op met o.a. Bob Brookmeyer, Dick de Graaf, Rob van Kreefeld, Joe Pass, François Descamps en High Voltage. Gedurende vele jaren speelde hij bij o.a. K’s Choice, Venus in Flames en Lalalover. Hij mocht in die periode ook invallen voor o.a. Anouk, Sheryl Crow, Skin, Toots Thielemans, Hooverphonic en Yevgueni. Sinds enige tijd is hij begonnen met zijn eigen band; ze brengen een repertoire bestaande uit eigen werk en new standards.

Andreas Suntrop: Fender Rhodes piano
Tom Van Dyck: sopraan- en altsaxofoon en EWI (Electronic Wind Instrument)
Herwig Scheck: basgitaar
Koen Lieckens: drums


(great artwork by Flo Lucid Ris)

 

Het programma wordt steeds met  veel zorg door Vincent Brijs samengesteld. Vincent kennen we als saxofonist, bekend van groepen zoals BRZZVLL, Namid en Scoreman. 


Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
prijzen
  • Gratis
locatie
  • Het Stadsmagazijn,Schipperskwartier en Sint-Andrieswijk

Extra

Alle concerten zijn gratis