Davidsfonds Jan Blom Antwerpen organiseert de Nacht van de Geschiedenis

900 jaar Norbertijnen - voordracht van kanunnik Johan De Pauw

900 jaar Norbertijnen - voordracht van kanunnik Johan De Pauw, Priester-Theoloog-Historicus verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouwabdij te Tongerlo

2021 is voor de Norbertijnen over de hele wereld een bijzonder jaar. Het is dan precies 900 jaar geleden dat de orde werd gesticht door Norbertus van Gennep. 
In de kerstnacht van 1121 legde hij met enkele van zijn  volgelingen in het dal van Prémontré ( nabij de stad Laon in Noord-Frankrijk ) de religieuze geloften af en daarmee was zijn orde geboren. 
Toen hij op 6 juni 1134 als bisschop van Maagdenburg stierf telde zijn nieuwe beweging al heel wat  kloostergemeenschappen.
De Sint-Michielsabdij was een norbertijnerabdij in Antwerpen die door de Heilige Norbertus zelf in 1124 gesticht werd aan de oevers van de Schelde. 
In 1831, tijdens de Belgische Revolutie, werd de abdij volledig verwoest, nadat ze al gedeeltelijk gesloopt was tijdens de Franse bezetting. 
Hier en daar zijn nog restanten bewaard. De vloer met de vele grafstenen werd overgebracht naar de Antwerpse kathedraal, die haar oorspronkelijke bevloering verloren had tijdens de Franse bezetting. 
De 18de-eeuwse eikenhouten communiebank en biechtstoel bevinden zich tegenwoordig in de Sint-Gertrudiskerk van Bergen op Zoom. 
Het schilderij van het hoofdaltaar is nu in het bezit van het Antwerpse museum voor Schone Kunsten. De omlijsting en de drie grote albasten beelden die daar op stonden zijn nu in Zundert in de Trudokerk, ook de biechtstoelen staan daar opgesteld. 
In 1802 zijn ze aangekocht om de toen kale Trudokerk die net teruggekregen was van de protestanten weer in te richten. 
Een gedeelte van het archief wordt bewaard in de abdij van Tongerlo.
De abdijen van Averbode, Middelburg en Tongerlo zijn dochterstichtingen van de Antwerpse Sint-Michielsabdij. Op verzoek van heer Giselbert van Castelre, een vermogend landheer, kwamen omstreeks 1130 enkele norbertijnen van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen zich op zijn landgoed in Tongerlo vestigen.
 


Praktisch

prijzen
  • Leden Davidsfonds: 6 euro
  • Niet-leden: 8 euro
locatie
  • cultureel ontmoetingscentrum Stadsmagazijn
  • Keistraat 5-7
  • 2000 Antwerpen

Extra

Inschrijven: davidsfonds.janblom@gmail.com of tel. 03 236 34 01